уторак, 1. април 2008.

Voće kao lek







Sveže voće uspešno deluje na probavu i promet materija u organizmu ljudi, a naročito dece. Voće ima ne samo hranljivu, već i higijensku, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Vrlo je značajna uloga organskih kiselina, pektina, nesvarljivih ugljenih hidrata, vitamina, mineralnih materija i drugih sastojaka voćnih plodova. Prema novim istraživanjima pektini sprečavaju nagomilavanje holesterola u krvnim sudovima i krvi i deluju pozitivno u sprečavanju arterioskleroze. Voće je veoma korisno kao dijetalna hrana koja potpomaže lečenju niza bolesti – bubrežnih, srčanih, stomačnih i mnogih drugih. Voćni plodovi sadrže razne mineralne sastojke koji učestvuju u gradji tela i kao katalizatori metabolizma (kalcijum, gvoždje, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum…) Ukoliko u ishrani u toku dužeg perioda nedostaju pomenuti elementi, dolazi i pored obilne ishrane, do poremećaja i oboljenja, koja se ispoljavaju na različite nacine. Rezultati velikog broja istraživanja pokazali su da je dnevni unos pet obroka voća i povrća ključ dobrog zdravlja. Ali, kako se pridržavati takve podele obroka u savremenim uslovima života?Jedno od rešenja je konzumiranje prirdnog voćnog soka. Čisti voćni sok sadži iste vitamine, minerale i fitohemikalije kao i sveže voće. Voćni sok može spreciti tzv. “jutarnju hipoglikemiju” odnosno pad šećera koji može voditi čitavom nizu fizioloških i fizičkih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija. Osobama koje ujutru ne osećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da realizuju najvažniji dnevni obrok.

Masnoće

Naučno je dokazano da ishrana kojom preovladava masna hrana, a koja je siromašna voćem i povrćem ne samo da je loša za telo već se smatra uzrokom depresije i agresivnog ponašanja. Zdravlje mozga ne zavisi samo od toga koliko masnoća jedete, već i koje vrste. Za mozak su najbolje masnoće koje se nalaze u ribi, poznatije kao omega 3 kiseline. Dokazano je kako nije dobro unositi premalo životinjskih masti u organizam i da to može potkopati inteligenciju.

Ana Veljković



Нема коментара: