Suši je tracionalno japansko jelo, (寿司鮨鮓) od pirinča, koje je obično punjeno drugim sastojcima uključujući i ribu (kuvanu ili presnu) i povrće. Veoma često se misli da je suši jelo koje isključivo sadrži presno riblje meso. Postoji više vrsta sušija.
Potrebno: 2 jajeta, 500gr pirinča, 2 krastavca, tucana crvena paprika, soja sos, biber, so, najlon folija
Razbijte jaja u činiju ili dublji tanjir, pa ih viljuškom dobro izmutite i ispecite u tiganju. Skuvajte pirinač u vodi sa kašikom vegete, procedite ga ali nemojte ispirati. Krastavac operite i nožem za sečenje ga uzduž tanko isecite da dobijete skoro providne trake. Drugi krastavac isecite na tanke štapiće. Na sto postavite asuru, pa preko najlon foliju. Zatim dijagonalno poređajte tanko isečen krastavac i to sa jedne i druge strane da se ukrste. Pospite tucanom crvenom paprikom samo s jedne strane tako da napravite trake širine isečenog krastavca. Na jedan kraj rasporedite kuvani pirinač, preko stavite pečena jaja i zabodite štapiće od krastavaca. Pomoću asure pažljivo uvijte u rolat i dobro stegnite. Ostavite da se malo ohladi i stegne pa secite oštrim nožem na kolutove veličine zalogaja. Servirajtena tanjir i služite sa soja sosom.
sladoled :)
Sladoled je popularna zamrznuta poslastica koja se pravi od mleka, pavlake, šećera i raznih prijatnih aroma. Pretpostavlja se da je nastao u Kini u prošloj eri (pre Hrista) i da se njegova starost meri milenijumima. Recept za sladoled kakav danas znamo dolazi, sva je prilika, od Arapa; oni su ga zvali šarbat, što znači "osvežavajući napitak". Ipak, zasluga je Italijana, koji proizvode sladoled od 17. veka, što je on popularan u celom svetu.
Med, voćni sok i sneg od jaja bili su sastojci prvog sladoleda. Još je rimski vladar Neron voleo da jede tu poslasticu za vreme velikih vrućina. Tada se sladoled proizvodio tako što su sastojci stavljani u posudu koja je polagana u miksturu leda i krupnih grumenova soli.
Danas, u modernim fabrikama, osnovni sastojci sladoleda i želatin, koji se dodaje kao stabilizator da bi proizvod imao jednaku gustinu, sipaju se u ogromne posude gde se mešaju i pasterizuju. Smeša se zatim homogenizuje kako bi se razbile krupnije čestice masnoća i tek onda cevima odliva u bazene za hlađenje. Poslednja faza je dodavanje lešnika i voća. Sladoled izlazi iz bazena za hlađenje samo delimično zaleđen, a zatim se pakuje u kontejnere i sprema u hladnjače.
Poznato je nekoliko oblika sladoleda. Francuski sladoled je obogaćen žumancima; parfe i mus je vid pripreme sladoleda koji nije ulupan do penušavog oblika. Tortoni je bogati sladoled koji je "poprskan" mrvljenim bademom ili kolačićima od badema. Spumoni je sladoled sličan musu u koji je dodato voće i lešnik. Navedeni meki oblici sladoleda prodaju se odmah posle faze hlađenja, tj. pre faze spremanja u hladnjače radi zamrzavanja.
Danas se, prvenstveno u inostranstvu, mogu kupiti sladoledi na bazi mleka, jogurta ili soje
Zagrejati pecnicu na 160 stepeni. Pripremiti pleh za pecenje dimenzija 28x18 cm (to je manje bitno, ali neka površina bude bar otprilike ista) i postaviti u pleh malo namašten papir za pecenje. Puter i šecer mutiti mikserom dok smesa ne postane laka i kremasta. Dodati mešavinu mekog i kukuruznog brašna i zamesiti testo. Testo posuti brašnom i staviti ga u pripremljeni pleh. Zarezati komadice željene velicine i izbušiti ih viljuškom. Peci 35-40 minuta, to jest dok kolacici ne dobiju zlatnožutu boju. Kada se delimicno ohlade, izrezati ih na komade. Uživati u ukusnom kolacu, ali u malim kolicinama.
Ekipa ++
Ana Veljković- izbor sadržaja + špijun
Kristina Balać- izbor sadržaja,dizajn +predsednica odelenja
Kornelija Sabo- izbor sadržaja + duhovni vođa
Aleksandar Šćepanović- izbor sadržaja + izvor inspiracije
Aleksandra Petković- izbor sadržaja + administrator
Нема коментара:
Постави коментар