субота, 29. март 2008.

мој тањир











У мојој исхрани су највише заступљени:
ЖИТАРИЦЕ: кукуруз, јечам, просо, овас и хељда.
ВОЋЕ: кајсија, бресква, нектарина, трешња, смоква, грожђе, грејпфрут, урма, крушка, ананас, мандарина, диња, шљива, малина, поморанџа.
ПОВРЋЕ: шаргарепа, краставац, маслина, блитва, пасуљ, празилук, тиквица, першун, келераба, парадајз, купус, паприка, бундева, бели лук, прокељ, броколи.
МЕСО: говедина, телетина, јагњетина, пилетина, коњетина.
РИБА: лосос, шкарпина, ослић, туњевина, лигње, сом.
СЕМЕНКЕ: лешник, бадем, кокос, сусам, бундевино семе, индијски орах, леблебија, пистаћи, ланено семе.
И јаја.

У мањој мери и углавном као додатке једем:
ЖИТАРИЦЕ: соју и пиринач.
ВОЋЕ: вишњу, боровницу, купину, јагоду, рибизлу и лубеницу.
ПОВРЋЕ: цвеклу, карфиол, спанаћ, црни лук, грашак, зеље и бибер.
МЕСО: свињетину и ћуретину.
РИБА: пастрмку, скушу и шарана.
СЕМЕНКЕ: орах, сунцокрет, мак, какао, кафу и бразилски орах.
И квасац.

Уместо шећера једем фруктозу или декстрозу.

Избегавам:
Раж, јабуке, банане, лимун, сочиво, зелену салату, боранију, печурке, кикирики, нес кафу, млеко и мед.

Једем пресно или барено. Ретко пржим. Не волим да мешам намирнице и обично их сипам у засебне тањириће и чинијице. Слабо солим. Избегавам јаке зачине. Може се рећи да једем прилично бљутаву храну. Иронично, мени се свиђа.

Који је то заправо систем? Интолеранција на храну. Једем оно што мој организам најбоље искористи и што му највише прија, а избегавам оно што му је тешко да преради. Чудно, али делује. И зато сам велики противних универзалних правила исхране: јабука за дуг живот, лимун за регулацију масти и додатак витамина Ц, банане за енергију, млеко за јаке кости. Чак ми је и драго: деда ме више не јури са кашичицом меда и шољом жалфије. Мени не прија.

Како се сналазим? Заправо одлично. Открила сам толико дивних природних ствари које могу заменити све оно што сам досад јела. Ја сам практично живела на шећеру, млеку, нес кафи, бананама и зеленој салати. Сад пијем пиринчано, просено или овсено млеко у праху. Сојиног млека има и течног, са укусом чоколаде и ваниле. Јогурти се могу наћи од готово свих житарица, као и бундеве, сусама и бадема и имају укус крављег јогурта и то оног који је некада правила земунска млекара, а који сам ја највише волела. Што се тиче шећера, постоје фруктоза и јечмени слад. У продавницама макробиотичке хране могу се наћи невероватне слане и слатке ђаконије од свега и свачега, а, оног што ја највише волим, слаткиша има у свим облицима. За дивно чудо открила сам да не волим млечну чоколаду и да је, оно што ме је у чоколади одувек привлачило, заправо био какао. Сада сама смишљам разне рецепте за слаткише, а они су природни, здрави и не шкоде. =) Ето среће!

Ја сам крвна група А. Кажу да су то претежно биљоједи. Можда је то разлог што ми све ово невероватно одговара. Стално откривам ново укусно воће и поврће. До скора нисам ни знала шта се све може направити и набавити у продавницама и то откривање ме додатно одушевљава. Обожавам да проналазим нове састојке и начине припреме. Онда храна није пуки енергетски потенцијал, већ чаролија и враголија. Она садржи мистику природе и богатство у једноставности које само треба открити. Ту нестају добро и лоше, слано и слатко. То је слагалица коју можемо уклопити на различите начине, само нје потребна машта. За почетак, ако волите кафу, препоручујем да је зачините циметом. =)






Кристина Балаћ

Нема коментара: